Babymatras

Informatie over babymatrassen

Een baby op komst brengt vele dingen met zich mee. Een van die dingen is dat je het wiegje op orde wilt hebben voordat de baby geboren wordt. Wij horen vaak dat er veel aandacht en geld gaat naar de koop van een ledikantje en wieg maar wat er dan bij inschiet, om welke reden dan ook, is het babymatras. En de keuze van het babymatras is toch wel van belang, want de baby schuilt nog in de sensomotorische fase: een belangrijke periode waarin de basis wordt gelegd voor verdere ontwikkeling. Zintuiglijke en motorische ervaringen krijgen steeds meer betekenis. En in het eerste levensjaar slaapt de baby ruim 6000 uur!

Meest gekozen babymatras

De meest logische keuze voor een babymatras zou zijn de keuze van een polyether babymatras. Een polyether babymatras is goedkoop, makkelijk op maat te maken, goed schoon te maken als de tijk lekt en (bijna) overal verkrijgbaar. Iets meer geld uitgeven aan een matras voor je baby lijkt niet nodig. Echter dit is niet helemaal juist…

Een goed babymatras…

Een goed babymatras moet net als bij volwassenen aan een zekere voorwaarden voldoen. Om te beginnen moet een matras goede ondersteuning en veerkracht bieden. Het matras moet zich vormen naar het babylichaam en zeker niet andersom. Daarnaast moet het babymatrasje goed schoon te maken zijn, voldoende ventileren en ook nog eens dik genoeg zijn. Het laatste punt staat regelmatig ter discussie. Het is niet per definitie zo dat hoe dikker het matras is, hoe beter het matras is. Maar een vuistregel voor een babymatras is, dat het matras minimaal 9 cm dik moet zijn.

Wanneer u zelf op een slechte matras slaapt is het voor u ook lastig om snel en comfortabel in slaap te vallen en zou het niet vreemd zijn dat u vermoeid en geïrriteerd wakker wordt. Voor baby’s is het niet anders. Wanneer alles geprobeerd is om je baby goed te laten (door)slapen en de baby in eigen bed daar veel moeite mee heeft, probeer dan eens een andere en/of betere babymatras.

Welk babymatras?

Belangrijk dus bij de keuze van een wiegmatras is dat u ook verder kijkt dan alleen naar de polyether babymatrassen. Er zijn meerdere soorten babymatrassen verkrijgbaar met voor elk soort specifieke voor- en nadelen.

Nadelen van een polyether babymatras:

  • biedt matige ondersteuning
  • geen veerkracht
  • geen goede ventilatie

Dit maakt een polyether matras de slechtste keuze voor een baby.

Waarom geen pocket en binnenveringsmatrassen?

Veringmatrassen zijn er in twee types: binnenvering en pocketvering. In een binnenveringsmatras zijn alle veren met elkaar verbonden, waardoor ze niet onafhankelijk van elkaar kunnen veren. Een pocketvering matras heeft allemaal losse veren en heeft dat nadeel niet. Verenmatrassen zijn voor volwassenen vaak een prima keuze. Echter voor baby’s zijn de veren vaak te breed en bieden daarom niet optimale ondersteuning. Een pocketvering matras biedt wel veel betere ondersteuning dan een polyether matras. Toch zijn verenmatrassen voor baby’s vaak een slechte keuze. De reden daarvoor is hygiëne. Ondanks dat een verenmatras zeer goede ventilatie biedt (er is veel open ruimte in de matras) blijft er ook vocht achter in de matras. Dit vocht zal uiteindelijk zorgen voor schimmel in de matras.

Het ideale babymatras

Met kop en schouders steken de koudschuim babymatras en de latex matras uit boven de andere beschikbare types. De nadelen zijn dat de matras warm aan kan voelen en de prijs. Dat deze typen matrassen mogelijk warm aanvoelen is minder belangrijk voor de baby, doordat deze vaak in een slaapzak ligt, kleren aanheeft, enzovoorts. Er is dus ander materiaal tussen matras en baby welke wel mogelijkheid biedt tot ventileren. Bovendien bieden de koudschuim en latex matrassen betere ventilerende eigenschappen dan polyether.

De voordelen zijn zeer hoog comfort, zeer goede veerkracht en goede hygiëne. Uw baby zal niet beter slapen dan op één van deze soorten. Wanneer gekozen wordt voor een latex matras dan kan het best gekozen worden voor een talalay (open celstructuur waardoor meer ventilatie) natuurlatex (meer veerkracht) latex matras.

babymatras

De standaard wiegmatras van ons, Wiegmatrasje.nl / Matras Factory, voldoet aan alle criteria. Een babymatras bestaat bij ons uit een CFK-vrije HR koudschuim kern, met een luxe, afritsbare dubbeldoeks gewatteerde hoes, die uiteraard wasbaar is op 40 graden. Deze babymatrasjes zijn 10 centimeter dik en zeer veerkrachtig.

Conclusie: Ons advies is dus kiezen voor een koudschuim babymatras. Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op. Wilt u ons koudschuim babymatrasje kopen? Bekijk hier onze 3 babymatrassen.